31 Ocak 2014 Cuma

Denizli Atölye çalışması (3)...

Merhaba,
Denizli'den döneli bir kaç gün oldu ama son gün çalışmalarımızı yazmaya ancak fırsat bulabildim.
Son günümüz hazırlayıp temizlediğimiz mumların üzerine alçı dökerek başladı.Bunun için modelimizden minimum yirmi milim daha büyük bir saç sınıra ihtiyacımız vardı.
herşey bittiğinde mum olan yerlerde cam olarak işimiz tamamlanmış olacak.....

Bunu hazırlayıp kenarlarını parafin mum ile sabitledik,kalıbımızın iç yüzeyine alçı yapışmasın diye deterjan sürdük ve alçımızı döktük. Alçımız kürlendikten sonra bana göre en zor olan kısma geçtik. Bin bir zorlukla şekil verdiğimiz mumu sökmemiz gerekiyor. Bunun için yöntemin adı da zaten "kayıp mum" "LOST WAX" diye geçiyor.
Fatih'in bu iş için keşfettiği ve kurduğu düzeneği anlatmak mümkün değil, muhteşem bir şey :).Gerçekten ancak görülüp kullanıldığında anlaşılabilir. Eski bir düdüklü tencerenin buharını bir hortum yardımıyla doğrudan objemizin mumu üzerine sabırla veriyoruz. Bu arada ters bir şekilde duran objemizden akan mumların süzülebilmesi için onu eski bir vantilatör kapağını yükselterek yaptığımız bir yere yerleştiriyoruz. Bizi ürkütmemek için fatih mum "pat" diye düşüyor dese de :) pek inanmayın, acaip sabır ve ihtimam isteyen bir iş....Bu arada ben çalıştığım cam yapraklarımız yüzde altmış kadarını mum içinde tutmadığım için ya da başka bir şanssızlıktan üç yaprağım mum ile birlikte aktı ve düştü. Böyle olunca biz mumun kalanını havya tabancası yardımıyla indirdik. Bunu yaparken alçıya zarar vermemek çok önemli. Daha önce yazdığım gibi mumdaki en küçük iz bile alçıya çıkıyor ve de alçıdaki her iz ya da bozulma camımızda çıkacak!!!
yapraklara zarar vermeden ısı tabancasıyla kalan mumları temizliyoruz....


biraz daha mum var gibi ama bunlar fırında yanar,alçıya zarar vermemek için bu kadarını bıraktım......


bu işler tamamlanınca rölyefimizin rengine ve tarzına karar vermemiz gerekti. frit de kullanabiriz, kaya cam da, renkli de olabilir şeffaf da....Şeffaf olacaksa bile içine renk damarları koyabiliriz gibi sonsuz değilse de bir hayli seçeneğimiz vardı. Ben şeffaf kaya camı kullanmayı tercih ettim ve içine amber damarlar olsun istedim.
kullanılacak cam miktarini hesapladık; bunun için alçımızdaki boşluğu su ile doldurup tarttık ve onun ikibuçuk katı cama ihtiyacımız olacağını hesapladık. frit kullananlarda bunu yüzde otuz daha arttırmak gerektiğini de ipucu olarak burada belirteyim.



Hazırladığımız işler arkamızdan fırına girecek ve bize kargolanacaktı. Kargom bugün Grupcama gelmiş çok heyecanlıyım ama ancak akşam açabileceğim, alçılarını temizleyip durumunu görmek ve sizlerle paylaşmak için çok sabırsızlanıyorum......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder